Da barva ni le element estetike, pač pa vibracija skorzi katero vibrira vsa živa narava. Barve obstajajo le v naši atmosferi, drugje v veselju jih ni. Tudi ni nič novega, da smo ljudje energijska bitja in energija se manifestira skorzi barvno valovanje. Vsak človek je zato enkratna barvna vibracija, kakšna je odvisno od njegove osbenostne strukture; vzorcev, vrednot in prepričanj, ki smo jih prinesli na svet oziroma smo jih sprejeli iz okolja v katerem smo se oblikovali. Vsled vsega tega so barve v našem žviljenju izjemnega pomena in prav je, da se tega zavedamo. Z barvami se na tak ali drugačen način ukvarjamo ves čas, tako tudi umetnost ni rezervirana le za umetnike. Vsakdo lahko uživa v umetnosti ne glede na poznavanje umetniških del ter različnih obdobij in slogov, ki so za ta obdobja značilni. V umetnosti uporabljamo umetniški simbolizem kot npr. numerologijo, oblikovanje, kulturno tradicijo, verske simbole, teorijo barv. Bolj poglobljeno se ukvarjam s prostorsko senzoriko-korelacijo barv in oblik ter vpliv na človeka skozi koncept antropologije čutil ter teorijo barv ter barvno terapijo.

Med preprostejšimi oblikami simbolizma je prav gotvo barvna simbolika. Študija barv je lahko zelo koristna predvsem pri abstraktnih slikah, kjer je umetnik v veliki meri odvisen od njih. Pri abstraktni umetnosti je barva je dobra začetna točka, saj večina barvne simbolike temelji na naravni človeški reakciji na barvo. Poglejmo si nekaj primarnih in sekundarnih barv ter nekatere druge barve, ki so priljubljene pri umetnikih ter seveda njihove različne pomene:

Rdeča – ta živa barva ima lahko več nasprotujočih si pomenov, od ljubezni do vojne, navdušenja in energijo do nasilja. To je barva moči, nevarnosti, požara. Najpomembnejša stvar o rdeči je, da predstavlja stvari intenzivno in strastno.

Oranžna – je topla in energična barva, polna živahnosti in topline, vzbuja pozornost.

Rumena – na splošno predstavlja rumena srečno in veselo barvo, spominja na sončen poletni dan. To je barva optimizma, idealizma in upanja, vendar pa ima tudi negativne strani, lahko simbolizira strahopetnost, tveganje, previdnost in prevaro.

Škrlatna – to je kraljevska barva, barva plemenitega rodu. Prav tako predstavlja slovesnost, duhovnost in skrivnostnost.  Poleg tega, da je barva modrosti in razsvetljenja, lahko predstavlja tudi za krutost in aroganco.

Modra – Je simbol miru, spokojnosti in stabilnosti. Modra je barva vode in spodbuja zaupanje in harmonijo.

Zelena – barve narave in okolja, sibolizira zdravje, mladost, plodnost, srečo. Lahko pa simbolizira tudi ljubosumje, zavist in nesrečo.

Rjava – To je barva zemlje in je sinonim za stabilnost, udobje, zanesljivost in preprostost.

Bela – je barva čistosti in miru. Predstavlja čistost, čaščenje in ponižnost. Prav tako pomeni nedolžnosti in zakonske zveze.

Črna – na splošno simblizira nesrečo, zlo in smrt. Pomeni kesanje, strah in jezo. Prav tako je bolj formalna barva, ki lahko stoji za eleganco, moč, spolnost in skrivnost.

Če gledate umetniška dela zahodnih kultur, vam lahko pomen teh barv pomaga bolje razumeti občutek in sporočilo, ki ga je umetnik poskušal prikazati. Če je umetnina iz vzhoda, potem lahko imajo določene barve različne pomene (bela je barva smrti, rdeča poroke in sreče).

Poleg barv je potrebno upoštevati tudi druge stvari, kot so barvne kombinacije, videz in poteze čopiča. Ko pogledate na abstraktno sliko je morda težko ubesediti vaša čustva. Poskusite se spomniti na simboliko vsake barve in nato se odprite vašim podzavestnim občutkom.

Translate »