Poznavanje preteklosti za razumevanje sedanjosti

Začetek

19:30

22. aprila, 2021

Konec

21:00

22. aprila, 2021

Naslov

zoom spletno predavanje

Za razumevanje sedanjosti je potrebno poznati in razumeti preteklost. Zgodovinski tok nas je zaradi mnogih dejavnikov pripeljal do sedanje organizacijske kulture, nad katero nismo vsi najbolj navdušeni. Ker je organizacijska kultura neposredno povezana s prevladujočo religijo v posamezni družbeni skupnosti, je nujno da razumemo, kako je prišlo do sedanjega stanja, ki je dvoplastno. Obe ključni religiji: katolicizem in ateizem (le ta je tudi religija) sta si na videz nepremostljivo nasprotujoči, čeprav oba pola izhajata iz iste zgodovinske izkušnje.

Pogledali si bomo, kako je skozi čas prišlo do tako razvejane krščanske skupnosti: pravoslavje, katolicizem, protestantizem in vseh možnih posameznih različic. Malce bomo poškilili tudi do drugih prevladujočih religij sveta. Za slovenstvo so pomembne vse tri ključne krščanske veroizpovedi, poleg njih pa je pomemben tudi proces sekularizacije (ločenost države od cerkve), ki se še danes po nepotrebnem kaže v še ne končanem kulturnem boju.

Predavatelj bo opozoril na nekaj ključnih »točk« (dogodkov, družbenih okvirjev ipd.), ki so definirali Evropo, svet na katerega Evropa temelječa na krščanstvu vpliva in na dogodke, ki so v temeljih vplivali na slovenstvo tako v najširši slovenski okolici (kjer se danes samo še slutijo nekdanje slovenske korenine), kot tudi v mejah sedanje Slovenije. Če skušamo pri tem izključiti krščanstvo, ne moremo razumeti ničesar.

In še nekaj. Ne bom izvajal evangelizacije. To bi bilo tako, kot da bi s cigareto v roki sina učil, da ne sme kaditi, Moja vera je pač prešibka in premalo goreča, da bi koga spreobrnil. Čutim pa izjemno spoštovanje do vsega, kar je krščanstvo skozi zgodovino naredilo, da danes lahko govorimo, da so človekove pravice temelj naše družbe.

Predavanje je spletno in brezplačno, organizirano v okviru študijskega krožka Etno – fletno, predaval bo bo mag. Mitja Pucelj. Po prijavi na elektronski naslov;  info@buda-academy.org ali GSM 031/762-345 boste prejeli povezavo za vstop v spletno predavalnico.

Kdo je predavatelj mag. Mitja Pucelj?

  • višješolski predavatelj za predmete sodobne organizacijske kulture, menedžmenta in vodenja
  • predavatelj za menedžment na vseh nivojih
  • soavtor več gradiv iz obravnavane tematike
  • redni pisec člankov za spletni medij časnik.si
  • avtor več prispevkov za področje VZD in VPP, organizacija in menedžment na strokovnih in znanstvenih posvetih
  • turistični vodnik predvsem na področju sedanje in nekdanje Slovenije
  • ljubiteljski kolesar, ki je prekolesaril po dolgem počez vse okoli 400km od Novega mesta
  • učitelj smučanja, ki je presmučal velik del Alp v Italiji, Avstriji, delno Franciji in seveda vsa slovenska smučišča

 

Pustite Odgovor

Translate »