Prenovi staro, da postane novo

Začetek

18:30

26. avgusta, 2021

Konec

20:30

26. avgusta, 2021

Naslov

Jemčeva 37a, Trzin

Raziskava je pokazala, da vsak posameznik razpolaga z vsaj 5 kg še uporabnih izdelkov na leto, ki so doslej končali med odvrženimi odpadki na prepolnih odlagališčih. Hkrati pa imajo predmeti, ki so morebiti že zastareli ali potrebni prenove in popravila tudi emocionalno vrednost za lastnika, v njem pa je ujet tudi duh nekega časa.

Z odmetavanjem še uporabnih izdelkov odmetavamo surovine, trošimo energijo, vodo in onesnažujemo naravo, hkrati pa popestrimo notranjost naših bivališč.

Najbolj pogosti odpadki so kosovni odpadki kot so pohištvo, dekorativni predmeti odpadni tekstil in drugo. Obstajajo številni načini, kako lahko proizvedemo manj odpadkov. Eden izmed bolj učinkovitih je tudi ponovna uporaba. Iz starih izdelkov, pohištva, dekorativnih dodatkov in tudi dekorativnih tkanin lahko s prenovo ali dodelavo izdelamo privlačne in uporabne kose in jih lahko tako obnovljene ponovno vrnemo v uporabo.

Udeleženci študijskega krožka, brezplačne oblike izobraževanja, boste pod mentorstvom oblikovalke Branke Urbanija ter s pomočjo mojstrov in rokodelcev prenovili vsak svoj kos;  pohištva, svetilke, dekorativnega predmeta, zavese, posteljnine, oblačila ali kaj drugega kar nam je drago in bi želeli vrniti v uporabo. Morda imate staro posteljnino iz naravnega materiala, vezenino ali čipko in vam je drag spomin. Iz nje lahko naredite kak nov uporaben kos; spalna srajčka, prt, prevleke za stole, blazine…. Tudi pohištvu, na primer stolu lahko nadenete novo preoblazinjenje in bo tako zopet osvežil vaš prostor. Tudi manjši uporabni predmeti lahko dobijo novo uporabno vlogo. Idej nam v okviru kreativne skupine udeležencev krožka ne bo zmanjkalo.

Tak kreativen način ponovne uporabe prikazuje dejanske prihranke na račun okolja in ima okoljsko – ozaveščevalni pomen, saj se danes nihče ne vpraša, koliko surovin, vode, energije in emisij je potrebnih za nov izdelek.

Prvo srečanje krožka bo v Trzinu pod kozolcem v bližini Jefačnikove domačija Jemčeva 37a, Trzin dne 26. 8. 2021 ob 18.00 uri.

Prijave na e-mail: info@buda-academy.org  ali GSM 031/762-345

 

Pustite Odgovor

Translate »