Po poteh kosezov, Gradišče nad Bašljem – tematski izlet

Začetek

16:00

28. maja, 2021

Konec

20:00

28. maja, 2021

Naslov

Dobimo se pri brunarici TD Bašelj

Tematski izlet na Gradišče nad Bašljem v okviru študijskega krožka Etno – fletno; dne 28. 5. 2021 ob 16.00 uri; vodil bo Simon Prosen, raziskovalec izvorne zgodovine Slovencev.

 

Gradišče nad Bašljem je bilo eno najpomembnejših gradišč naših prednikov, v pozni antiki in zgodnjem srednjem veku na Kranjskem (v Karnioli). Gradišče je bogato z arheološkimi najdbami, predvsem izstopajo pozlačeni deli različne opreme in veliko število ostrog. Najdbe potrjujejo prisotnost kranjskega kneza in njegovih spremljevalcev – kosezov. Pozlačena oprema je simbol vladarja, ostroge pa kosezov, saj so bili konjeniki. Lahko torej sklepamo, da je bila naselbina zagotovo gradišče, verjetno tudi svetišče ter kraj ustoličevanja kranjskih knezov. Kosezi so namreč izvajali tudi obred ustoličevanja vladarjev. Okolica gradišča je polna toponimov, ki pričajo o bogati preteklosti: Preddvor, Bela, Belca, Babni vrt, Laško, Pristava, Storžič, …

 

Opis pohoda:

Dobimo se pri brunarici TD Bašelj, ob 16.00. Prostora za parkiranje je dovolj. Krenili bomo po Gamsovi poti, v smeri gradišča nad Bašljem. Del poti nas bo spremljal potok Belca. Na gradišču bo kratka predstavitev samega gradišča ter umestitev v čas in prostor. Pohod bomo nadaljevali do cerkve sv. Lovrenca nad Bašljem. Tudi tukaj je bilo nekoč gradišče. Ob povratku se bomo ustavili pri planinski koči in se (po želji) posladkali z njihovimi krofi. 

Dolžina poti: 6,4 km

Višinska razlika: 300 m (600 – 900 m.n.m.)

Trajanje (pohoda) dogodka: približno 3 ure

Priporočam pohodno obutev in tekočino. 

Prijave na e-mail: branka@indekor.info ali GSM 031/762-345 Branka Urbanija

V primeru slabega vremena bo izlet prestavljen.

Pustite Odgovor

Translate »