Pastirska arhitektura; predavanje

Začetek

18:00

4. decembra, 2023

Konec

20:00

4. decembra, 2023

Naslov

Dom zaščite in reševanja Trzin, Mengeška cesta 2A, Trzin

4. 12. 2023 ob 18. uri bo v Domu zaščite in reševanja Trzin, Mengeška cesta 2A, Trzin predavanje z naslovom Pastirska arhitektura.

Predaval  prof. dr. Borut Juvanec.

V ponedeljek bo Trzin zadihal v duhu staroselstva, katerega bodo s predavanjem o pastirski arhitekturi, svetovnem unikumu pričarali udeleženci študijskega krožka Etno – fletno z gosti; prof. dr. Borutom Juvancem-mednarodno uglednim profesorjem s področja vernakularne arhitekture, planšarjem ter pastirico, ki bo prikazala izdelavo trniča. Toplo povabljeni in dobrodošli na ta edinstveni dogodek in pripeljite s seboj otroke, da se  seznanijo z edinstveno dediščino našega prostora, kulture in ljudi.  Dogodek sam nameravamo popestriti z ljudskim petjem, pogostitvijo, prisotnostjo planšaja v planšarski opravi ter pastirice, ki bo prikazala izdevo trniča.

Dogodek je brezplačen, tema je zanimiva in posebna

Podajam besedilo o tematiki: 

Pastirska arhitektura

Po svetu se hvalijo, da je njihova pastirska arhitektura že zelo stara, še iz srednjega veka. V kamniškem muzeju pa hranijo zvonec, ki so ga nosile pri nas živali na paši pred skoraj dva tisoč leti.

Zaradi tako dolge tradicije je tudi slovenska arhitektura pastirjev raznolika, predvsem pa bogata. Če se lahko hvalimo z ‘zdravo kmečko pametjo’, je rezultat na planinah še izrazitejši. Planšarji so imeli časa za premislek zadosti, zato je taka tudi njihova arhitektura. V Kamniško Savinjskih Alpah najdemo le streho preko postelje, v Julijcih in Karavankah je pred stajo streha, ki ščiti živali, na Bohinjskih planinah pa sedi zgradba zadaj na skali, spredaj pa stoji na lesenih stebrih.

V svetu naše arhitekture pastirjev skoraj ne poznajo. Že zato je pomembno, da jo poznamo sami, jo cenimo in smo nanjo ponosni. Slovenska pastirska arhitektura sodi v sam vrh tovrstne kulture Evrope.

Pustite Odgovor

Translate »