Globina in sakralni pomen ljudskih pravljic

Začetek

19:30

27. maja, 2021

Konec

21:00

27. maja, 2021

Naslov

zoom spletno predavanje

Globina in sakralni pomen ljudskih pravljic

V pravljicah so skrite pradavne modrosti, ki so jih ljudje prenašali iz roda v rod. Modreci teh časov so svoje znanje vgradili v pravljice in balade ter njihovo sporočilno vrednost na ta način prenašali ljudem. Hodili so od vasi do vasi, od mesta do mesta, in pripovedovali pravljice vsem, ki so jih bili pripravljeni poslušati. A posebnost pravljic je bila v tem, da je vsak poslušalec ne glede na starost razumel to, kar so mu omogočale njegove izkušnje in znanje, ki jih je imel. To je bilo  mogoče, ker je imela pri Slovanih katerakoli informacija 5, 7, 9 ali celo več nivojev razumevanja in to bo tema tega spletnega predavanja.

Spletno predavanje v okviru študijskega krožka Etno – fletno bo izvedla Daria Borovski, ki prihaja iz Sankt-Peterburga v Rusiji. Tam je na Pedagoški fakulteti je študirala Španščino in Angleščino. Po Univerzi je na Madžarskem predavala jezike in prevajala v madžarščino. Od 1996 leta živi v Ljubljani. Poleg prevajanja predava ruščino in to jo je spodbudilo, da se je začela ukvarjati s primerjavo med slovenskim in ruskim jezikom. Zanimalo jo je preučevanje pomena besed in preučevanje zgodovine jezika. Primerjava in dopolnjevanje obeh jezikov ji je dalo odgovor na marsikatero vprašanje, in dobila je pojasnilo za stvari, ki so jo zanimale že več let. In ravno o teh zadevah želi spregovoriti; predstavila bo več nivojev razumevanja ruske narodne pravljice »Repa«, ki je tudi v Sloveniji poznana pod naslovom “Repa velikanka”.

Predavanje traja eno uro in je namenjeno odraslim.

Predavanje je brezplačno, po prijavi na e-mail; info@buda-academy.org  ali GSM 031/762-345 Branka

Prijavo na predavanje lahko posredujete tu predavateljici na e-mail; dasha.borovski@gmail.com   ali na tel. 031 314 880.                           

Pustite Odgovor

Translate »