Divje zeli v visoki kulinariki

Začetek

18:00

3. junija, 2021

Konec

20:00

3. junija, 2021

Naslov

Jefačnikova domačija Trzin, Jemčeva 37a

V okviru študijskega krožka Ekologija v kuhinji, nam bo priznana mojstrica visoke kulinarike Debora von Kastelmur predstavila uporabo divjih rastlin za pripravo okusnih specialitet.

Gospa Debora se je rodila v Goriških Brdih, kjer je klima mila, narava bogata in je vse leto mogoče dobiti nekaj za v lonec. Nekoč je bila briška kuhinja skromna, a mame in none so bile prave mojstrice, ki so znale iz “nič” skuhati okusne jedi. Ko jim je pozimi zmanjkalo endivije in zimskega radiča na vrtu, so do zgodnje pomladi  nabirali regrat, zraven pa vršičke divjega hmelja, vršičke lobodike in “bluš” ali divje šparglje. Na vrtu pa je bilo vedno za “poščipat” srčno zelje, mdrjalca, rman, poganjki čebule in česna, koromačevo zelenje, drobnjak… za frtaljo. Nabirali so tudi mlade koprive za mineštro. Iz prekrasnih Brd jo je pot peljala v soško dolino. Zelo lepa pokrajina, a klima je tu bolj ostra in zemlja skromnejša.

Na kobariškem je ustvarjala kulinariko dobrih 35 let in pri tem uživala. Z dobrim delom so prihajale nagrade, priznanja, uvrstitve med najboljše gostilne v Slovenij, med najboljše kuharje-kuharice….ja, veliko lepega se je zgodilo. Veliko novega se je naučila v Kobaridu o lokalni kulinariki in včasih tudi združevala Brda in Posočje. Lahko rečemo, da je v gostinstvu pustila Sled, Srce in tudi del Zdravja. Ne glede na vse, še vedno, z vsem srcem rada kuha, rada dobro je, rada popije kozarec dobrega vina in rada se druži s prijetnimi ljudmi. 

Vodila bo delavnico priprave okusnih jedi iz divjih zeli kot dodatek k ribjim in drugim jedem. Dogajanje se bo odvijalo na dvorišči Jefačnikove domačije v Trzinu, dne 3.6.2021 od 18. do 20. ure.

Udeleženci prinesejo s seboj predpasnik.

Zaradi omejenega števila udeležencev so obvezne prijave. 

Delavnica je brezplačna, dobrodošli pa so prostovoljni prispevki za pokritje stroškov surovin.

Pustite Odgovor

Translate »