Izlet na Ajdno, najvišje ležečo staroselsko naselbino

Začetek

09:30

19. julija, 2020

Konec

15:00

19. julija, 2020

Naslov

Zborno mesto v vasi Potoki / http://www.hribi.net/izlet/potoki_ajdna_/11/498/843

V najvišjeležečo staroselsko naselbino Ajdna nas bo vodil Simon Prosen – raziskovalec izvore zgodovine Slovencev ter nam predstavil ta fenomen še z drugih zornih kotov. 

Pod najvišjim vrhom Karavank se skriva arheološko najdišče Ajdna, poznoantična višinska naselbina, ki je bila v času razpada rimskega cesarstva utrjeno gradišče za prebivalce iz doline. Ime naselbine razkriva, da je bil skalni pomol pod Stolom naseljen že v prazgodovini. Prve naselitve so s pomočjo kamnite sekire datirali v tretje in drugo tisočletje pred našim štetjem. Zadnji prebivalec je Ajdno zapustil proti koncu šestega stoletja, v devetem stoletju pa so se ljudje spet začeli zatekati na gradišče (1.046 metrov) na južnem pobočju Stola. Vsi vzponi na vrh so, vsaj v zadnjem delu, dokaj strmi, tako da ni težko razumeti, da so se naši predniki na Ajdni počutili varne. Tudi razgled je izvrsten.

Del poznoantičnega naselja je zaščiten in urejen za obiskovalce, med njimi tudi cerkev. Na takšnih krajih je zgodovina zelo živo navzoča. Če si odprt zanjo, jo začutiš, skupaj s hvaležnostjo za iznajdljivost prednikov, sicer ne bi mogel stati na tem vrhu. Morda je to eden od odgovorov, zakaj smo se Slovenci ohranili na tem koščku zemlje, ki so ga prekrižarili številni narodi in plemena. Nismo mogli ohraniti veliko materialne kulture, s seboj pa smo vedno nosili jezik, v katerega so predniki, kot v zakladnico, shranjevali pomembna sporočila za naslednje rodove. Ali cenimo dovolj slovenski jezik, se zavedamo njegovega bogastva in ga kot zakladnico uporabljamo tudi v današnjem času, ko smo obdani z jeziki večjih narodov?

To so kraji, kjer so se ohranili ostanki staroselske kulture, tudi jezika, do sem sega del naših korenin. Ko so se razmere umirile, so se ljudje ponovno vrnili v bolj radodarno dolino in Ajdna je potonila v pozabo, dokler je niso spet obudili arheologi.

 

Napotki in načrt izleta:

Zbor nekje med 9 in 10h dopoldne. Zborno mesto tik na začetku vasi Potoki. Najboljši opis dostopa: http://www.hribi.net/izlet/potoki_ajdna_/11/498/843
Finančnega prispevka ni, tudi ni nobene vstopnine. Hoje je za eno uro, priporočam pohodne palice. S seboj imejmo malico v nahrbtniku, ker se bo na vrhu prilegla.
Hodili bomo uro in pol, na gradišču bomo dobro uro, potem pa dobro uro vračanje nazaj. Na gradišču bo imel vsak pol ure časa za sebe, da se bo lahko povezal z goro. Potem pa bom predstavil moj pogled na gradišče in dogajanje v njem. Po končani turi gremo lahko na kosilo v GOSTILNA LOVSKI DOM STOL, ki je v bližini, slovijo po izjemnih porcijah (stroške hrane in zapitka pokrije vsak sam). 
Parkirišča je malo, za tri avtomobile. Zato si bomo pomagali. Če nas bo več, bodo parkirali v Žirovnici ali na začetku vasi Potoki (iz smeri Jesenic), Simon bo vozil od parkirišča do začetka pešpoti.
Če bo pred nedeljo kakšno silovito deževje, bo pohod prestavljen, saj se nabere veliko vode in ta teče po cesti, zato je zelo neugodno, sploh za slabše pohodnike.

Prijave na e-mail: info@buda-academy.org ali GSM 031/762-345 Branka Urbanija

 

Pustite Odgovor

Translate »